Telescopul Kepler a descoperit extraterestrii?

Planeta Kepler 452b sau Pamant 2.0

sursa foto: www.independent.co.uk/news/


Pe 23 iulie, echipa de cercetare Kepler anunta cu entuziasm descoperirea fratelui mai mare al Pamantului, o planeta situata la aproximativ 1400 de ani lumina distanta fata de Terra, denumita tehnic Kepler452b. Pentru romantici, cercatatorii au decis sa numeasca aceasta exoplaneta Pamant 2.0, fiind planeta cea mai asemanatoare cu Terra descoperita pana acum.

Conform calculelor savantilor, un an pe Pamant 2.0 ar dura 385 de zile, cu doar 20 de zile mai mult decat pe planeta noastra. Acest frate mai mare al Pamantului graviteaza in jurul stelei sale (cu 1.5 miliarde de ani mai batrana decat Soarele) la o distanta similara cu distanta Pamant-Soare si pare sa fie cu numai 60% mai mare decat Terra, avand o gravitatie estimata de 1.88 g, adica o persoana de 70 de kg ar cantari pe Pamant 2.0, masurata cu un cantar construit pe Terra, in jur de 132 de kg.

Asta ne face sa ne intrebam cam cat de puternici ar fi locuitorii unei astfel de planete. La un astfel de raport al fortei gravitationale, acesti posibili locuitori ai Pamantului 2.0 ar putea cu usurinta sa ii depaseasca fizic pe cei mai buni atleti ai nostri. Ar fi cu siguranta niste baschetbalisti deosebiti pe Terra.

Lasang gluma la o parte, daca viata a aparut pe planeta Kepler 452b in jurul aceleeasi perioade ca pe Pamant, locuitorii acestei planete ar fi mult mai evoluati tehnologic decat noi. In orice caz, steaua Kepler 452, in jurul careia graviteaza aceasta noua exoplaneta, este mai calda decat soarele nostru, iar sansele ca apa sa exista in stare lichida sunt estimate a fi peste 50%. In astfel de conditii de lumina si umiditate, plantele s-ar putea dezvolta nestanjenite, iar ca rezultat al fotosintezei s-ar elibera oxigen in atmosfera. Ceea ce face ca aceasta planeta sa devina, in cazul acestui scenariu optimist, o planeta locuibila de catre oameni, care s-ar putea adapta unei gravitatii duble.

Mai avem de asteptat insa pana la explorarea unei astfel de posibilitati, distanta pana la Pamant 2.0 este atat de mare, incat lumina stelei sale ajunge la noi in 1400 de ani. Cu tehnologia actuala, ne-ar lua peste 25 de milioane de ani sa ajungem acolo. Putem doar sa speram ca ei au mijloacele necesare si ca sunt pasnici si vor veni sa ne salute. Pana atunci, privim cerul cu atentie si visam la extraterestri, oriunde ar fi ei acum. Telescopul Kepler cauta in continuare o planeta similara Pamantului.

Telescopul Kepler a descoperit Pamant 2.0

sursa foto: www.huffingtonpost.com


Comentariile se incarca acum...

10 linkuri utile

Mai jos veţi găsi 10 linkuri utile, care sperăm să ţină loc de asistanţă de bază pentru diferite întrebări şi probleme de IT pe care le-aţi putea avea:

Ultimele noutăţi...

Cluj web designer Cluj web designer pe Facebook
Cluj web designer Cluj web designer pe Twitter
cluj web designer Google+ Cluj web designer pe Google+